Raf-Pol

Jaki podajnik do serwetek wybrać?

05-05-2021

 

 

Majowe rozmrażanie gospodarki i częściowe otwarcie lokali gastronomicznych wiąże się z dużym wyzwaniem dla właścicieli oraz pracowników restauracji czy barów. W tym okresie wymagania sanitarne wciąż będą obowiązywać, m.in. ograniczona ilość osób, obowiązek dezynfekcji oraz zachowania odstępów. Jest jednak więcej kwestii, o których warto pamiętać. Jedząc poza domem, mamy kontakt ze środowiskiem, które może być siedliskiem różnego rodzaju bakterii i wirusów. Elementem, który często jest pomijany, a w praktyce ma ogromne znaczenie w kwestii higieny i bezpieczeństwa jest podajnik/dozownik do serwetek. Serwetki są używane podczas posiłku przez większość gości, warto więc zadbać o to, aby dozowanie odbywało się w higieniczny i niezagrażający zdrowiu sposób. Stare, zwykłe serwetniki nie tylko nie wyglądają estetycznie, ale zmuszają do dotknięcia wszystkich gdy chcemy sięgnąć tylko po jedną. Jeśli chodzi o kwestie estetyczne, można zauważyć, że wielu klientów zwraca uwagę na tego typu dozowniki podczas oczekiwania na posiłek, gdy oglądają, dotykają czy obracają serwetnik. Nieestetyczne podajniki metalowe lub plastikowe, z których wypadają serwetki, nie sprawiają najlepszego wrażenia. Co więcej, serwetki znajdujące się w takim podajniku są narażone na brud oraz rozlane płyny. Pojawia się tutaj także problem czasochłonnego oraz częstszego uzupełniania wkładów oraz nadmierne zużycie, gdy podczas wyciągania jednej serwetki wypadają inne.

Warto więc zastanowić się nad zainwestowaniem w nowsze rozwiązania, takie jak system serwetek dyspenserowych Tork Xpressnap Fit®, czyli podajnik do serwetek Tork Xpressnap

Fit N14 oraz wkłady Tork Xpressnap Fit 15830 w kolorze białym, oraz 15830 w kolorze kremowym. Tego typu podajniki przyczyniają się do utrzymania higienicznego i bezpiecznego środowiska dla gości. Po pierwsze, chronią wkład przed zabrudzeniami i wilgocią oraz wydają tylko pojedyncze serwetki, a więc każdy dotyka jedynie chusteczki, której użyje. Po drugie, dozują tylko niezbędną ilość serwetek, nie ma więc możliwości, aby na stolik wypadło ich więcej. Jeśli chodzi o względy estetyczne, dozownik ma nowoczesny design oraz jest wyposażony w panel reklamowy, na którym jest możliwość umieszczenia własnych teksów, grafik czy logo (to na pewno zaskoczy i zwróci uwagę gości). W grę wchodzi także oszczędność, ekonomiczność oraz myśl o środowisku – zużywanych jest o 50% mniej serwetek, a ilość tych wyrzucanych i niewykorzystanych zostaje ograniczona. Co więcej, dozowanie jest proste i intuicyjne. Podajnik jest stosunkowo niewielki i kompaktowy, a więc pasuje do zastawionych stolików i blatów.

porównanie podajników do serwetek

 

 

 

Odpady to nie śmieci, to surowce

11 MAJA – DZIEŃ BEZ ŚMIECENIA „Odpady to nie śmieci, to surowce” to tegoroczne hasło przyświecające organizowanej od 15 lat edukacyjnej kampanii Dzień bez śmiecenia.  Celem akcji jest uświadamianie społeczeństwa w kwestii odpowiedzialnej i świadomej segregacji odpadów. Jest to jedna z inicjatyw, którą powinniśmy szczególnie wspierać. Odpady są jednym z większych problemów współczesnego świata, nie […]

CZYTAJ DALEJ

Ogromne znaczenie higieny rąk

30 sekund, które może uratować życie. Powyższy film jest wizualizacją tego, jak szybko, poprzez nieodpowiednią higienę rąk lub jej brak, rozprzestrzeniają się bakterie oraz wirusy. Co roku umiera aż 16 milionów osób zakażonych w palcówkach służby zdrowia, natomiast setki milionów osób jest ofiarą różnego rodzaju chorób i jest zmuszonych do przedłużonej hospitalizacji. Zaczynając od higieny […]

CZYTAJ DALEJ